Σάββατο 20 Μαρτίου 2010

Ντέρμπι προπονητών…

Οι αρχικές μου σκέψεις για το άρθρο που θα έγραφα για το ματς της Κυριακής ήταν να κάτσω και γράψω ένα κείμενο το οποίο θα θύμιζε πράγματα και καταστάσεις από το παιχνίδι του 1ου γύρου ώστε να φέρει πείσμα σε συνδυασμό με σκέψεις. Και δεν αναφέρομαι στα «αεροβόλα», στους «καουμπόηδες»¨της 7.


Θα έπιανα το παιχνίδι καθαρά αγωνιστικά. Δηλαδή ότι χάσαμε από μια ομάδα η οποία δεν είχε φυσική κατάσταση είχε στον πάγκο έναν προπονητή ηθοποιό (Ζίκο), και δεν έπαιζαν και οι Γκαλέτι Τοροσίδης. Αναφέρω αυτές τις 2 απουσίες διότι θεωρώ πως ο Ολυμπιακός διαθέτει ΜΟΝΟ 2 παίκτες που έχουν ταχύτητα και δύναμη, τον Λούα και τον Τόρο, τότε είχε και τον Γκαλέτι. Οπότε αντιλαμβάνεται κανείς πως μια ευκαιρία ενός βαρβάτου διπλού την μετατρέψαμε σε ήττα με κάτω τα χέρια. Οπότε το μονό που θα ήθελα να πετύχω ήταν το να αναλογιστούν οι παίκτες πόσο καλύτεροι ήταν και είναι από αυτούς του Ολυμπιακού και πως ξαναπαρουσιάζεται μια ευκαιρία για μια επιβλητική νίκη.


Όμως αυτήν την φορά βλέπω πως η ευκαιρία για την νίκη περνάει σε μεγάλο βαθμό από το χέρι του Νιόπλια. Και μετέπειτα από τον Μπάντοβιτς.


Εξηγούμαι λοιπόν : Αν ο Νιόπλιας ξαναπάει σε ένα 4-3-3 με την τριάδα του άξονα να αποτελείται ξανά από Κατσούρ, Κάρα, Σίλβα γινόμαστε για ακόμη μια φορά προβλέψιμοι. Το ίδιο έργο το είδαμε και στην Τριπόλη το ίδιο είδαμε και με τους βέλγους και πάει λέγοντας. Σε αυτά τα έργα όμως είδαμε και κάτι άλλο. Ότι με την είσοδο του Νίνη άλλαζε πάντα η ροή του παιχνιδιού. Το έχω ξαναγράψει πολλές φορές αλλά νιώθω την ανάγκη να το ξαναγράψω : Ο Νίνης πρέπει να ξεκινάει βασικός, είναι ο μόνος που μπορεί να παίζει κοντά με τον Λέτο και τον Σάλπι ώστε να δημιουργούνται μη-προβλέψιμοι αυτοματισμοί. Η βοήθεια του μικρού δεν είναι μόνο η κάθετη του πάσα ή κάποιο τεχνικό σουτ που μπορεί να κάνει, το σημαντικό είναι ότι δίνει άλλο αέρα στο παιχνίδι του ΠΑΟ. Ακούγοντας λοιπόν για επιστροφή Σιμάο στα χάφ, αλλά τίποτα για Νίνη στην αρχική εντεκάδα μου φαίνεται κάπως παιχνίδι συμβιβασμού. Σαν ο Νιόπλιας να αρκείτε και με το Χ.


Σίγουρα ο Νίνης θα μπει κάποια στιγμή αλλαγή αλλά φυσικά δεν επικροτώ την καραγκιοζιά ορισμένων πως ο Νίνης είναι παίκτης για αλλαγή ώστε να δίνει πνοή στην ομάδα.


Έτσι λοιπον ο Νιόπλιας μοιάζει σαν ρυθμιστής του αποτελέσματος σε όσο βαθμό του επιτρέπει ένα ντέρμπι να είναι. Πάμε όμως και στον Μπάντοβιτς και στον γαυρέν να δούμε ποιες κινήσεις θεωρώ «κλεδιά».


Το βασικό τους όπλο είναο ο Λούα φυσικά. Όμως το θέμα είναι πως θα εκμεταλλευτούν αυτό το όπλο. Ο Μπάντοβιτς οφείλει να τον τοποθετήσει στην κορυφή ανάμεσα στα δυο μας σέντερ μπακ. Αυτό έγραφα μετά το 1-3 με τους Βέλγους. Φέτος έχουμε δεχτεί το ίδιο γκολ από Μουσλίμοβιτς, από Μποκανί, από ρινκόν και ίσως και από άλλους. Όλα αυτά τα γκολ τα φάγαμε λόγω της εκρηκτικότητας του αντίπαλου επιθετικού που εκμεταλλεύτηκε τον φόβο και το πρόβλημα που έχουν τα προβληματικά σεντερ μπακ μας όταν βγαίνει μια μπαλιά. Έτσι ο Ολυμπιακός που θα παίξει παθητικό ρόλο στο ντέρμπι ελέω της κυριαρχίας μας στο κέντρο έχει την ευκαιρία να εκμεταλλευτεί αυτό το όπλο του με τον παραπάνω τρόπο. Ελπίζω ο Μπάντοβιτς να παραμυθιαστεί από το γκολ του Μήτρογλα στο ματς με την Γαλλίδα και να βάλει εκείνον κορυφή. Το δεύτερο και τελευταίο όπλο τους λέγεται Τόρο. Ο συγκεκριμένος παίκτης ΠΡΕΠΕΙ να πάρει θέση στο κέντρο, αλλιώς οι «πεθαμένοι» κόφτες του Ολυμπαικού (Στολτίδης, Λεντέσμα) θα έχουν πρόβλημα στις κατεβασιές μας.


Από την παραπάνω ανάλυση προκύπτει ο τίτλος του κειμένου. Είμαι πεπεισμένος πως οι δυο προπονητές θα κρίνουν το ματς με τις επιλογές τους σε τεράστιο βαθμό. Βέβαια το πάνω χέρι το έχει ο Νιόπλιας.


Τέλος να πω συγχαρητήρια στον Νικόλα Πατέρα που ζήτησε ντόπινγκ κοντρόλ στο ντέρμπι διότι πολλά «περίεργα» έχουμε δεί με την φυσική κατάσταση ορισμένων παικτών του Ολυμπιακού. «Ξαφνικοί τραυματισμοί» κλπ.

10 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

polu kalo ar8ro man! gia na fantasteis poso mou arese, den diafwnw se tpt!!! tespa, 8a vgeis smr? Uptown Girl - Prasini kolona

Μάγος είπε...

Ευχαριστώ πολύ!. Όχι αρρώστησα και ίσως δεν πάω και γήπεδο αύριο...

BALADEUR είπε...

Γεια σου μάγε. Ο πλήρης τίτλος είναι "ντέρμπι δύο εκκολαπτόμενων προπονητών".
Έχουν ψωμιά να φάνε ακόμη και οι δύο!

Δίνεις μεγάλη βαρύτητα στην ταχύτητα. Δίκιο έχεις.
Στο σύγχρονο ποδόσφαιρο πρώτα ταχύτητα μετά τα υπόλοιπα...

Εδώ όμως ... ελλάδα. Τα περισσότερα ντέρμπι είναι πιο αργά κι από replay!

Για τον ΤρεΛούα έχεις απόλυτο δίκιο αλλά πες μου ποιός θα παίξει δεξιά.
Μόνη επιλογή ο Ντάρμπισιρ (νομίζω πως ο μαροκινός είναι εκτός, για 11άδα τουλάχιστον).

Το 4-3-3 είναι τ' αγαπημένο του Νιόμπλια αλλά δεν μπορεί να το παίξει φέτος.
Το παλεύει στις παραλλαγές του με αλχημείες.

Πρώτο μέλημα και των δύο να μην χάσουν. Μετά, ότι καλύτερο προκύψει...

Περαστικά σου!

Αρρωσταίνουν και οι μάγοι;

Μάγος είπε...

Καλησπέρα και σε σένα φίλε μπαλαντερ, δυστυχώς αρρωσταίνουν και αυτοί...

Μα είναι να μην δείνω μεγάλο βάρος στην ταχύτητα, βλέπω τώρα την Αρσέναλ με την Γουεστ Χαμ (για την ιστορία νικάει 1-0 αλλα τώρα έμεινε με 10 παίκτες και η Χαμ έχασε πέναλτι) και βλέπω πόσοι αυτοματισμοί και πόσες αλληλοκαλύψεις γίνονται σε δευτερόλεπτα. Θα μου πείς αυτά είναι και θέμα δουλειάς με βάθος χρόνου με συγκεκριμένο προπονητή. Όμως χωρίς την ταχύτητα αυτα δεν γίνονται και με τον θεό στον πάγκο.

Γιατί να μην παίξει δεξιά ο Ζαιρός? παικτάκι οκ, τίποτα το ιδιαίτερο αλλα τον καντέ θα έχει μαλλον για αντίπαλο. Οπότε είναι παιχνίδι που προσφέρεται για τον Μαροκινό.

Έχω ξαναγράψει ένα κάρο φορές πως το 4-3-3 στο σύγχρονο ποδόσφαιρο θέλει ένα μικρό δεκαράκι και ένα σκυλί για αμυντικό χαφ. Ο Παο έχει τον Νίνη και τον Σιμάο για αυτες τις θέσεις, και τον Σίλβα να συμπληρώνει άψογα την τριάδα. Και ελέω του ότι Νίνης Σιμάο είναι πιτσιρίκια ο Σίλβα μπορεί να τους οργανώνει. Για μένα αυτη είναι η ιδανική τριάδα του άξονα.

Δυστυχώς αυτό βλέπω και εγώ να πηγαίνει πρώτα για το Χ ο Νιόπλιας, και είναι πολυ υποτιμιτικό να πηγαίνεις για το Χ μέσα σε ένα ΟΑΚΑ καμίνι και με έναν γαύρο χειρότερο της 10ετίας...

BALADEUR είπε...

Εγώ, πάλι, πιστεύω πως ο ρόλος του Νίνη στο 4-3-3 είναι ο αντίστοιχος του Μέσι στην Μπάρτσα κι όχι στον άξονα...

ΥΓ. Μαζί σου για τον Ζαΐρί. Συν του ότι έχει εκπληκτική ντρίπλα (πεθαίνω για ντρίπλες). Απλά διάβασα πως είναι ανέτοιμος και απροπόνητος. Δεν ξέρω καν αν θα είναι στην αποστολή.

KANTHAR0S είπε...

Τον έχω βαρεθεί τον Ζαιρί. Από ουσία τίποτα. Μην υποτιμάτε την δύναμη του Καντέ!

Από και και πέρα στο σύστημα που παίζει ο Νικόλας ο Νίνης χωράει ως δεκάρι. Στον ασβέστη δύσκολα. Το θέμα είναι ότι δύσκολα θα βγει από ένα ντέρμπι ο Καραγκούνης.

Νομίζω ότι όλα κρίνονται από τον ρόλο που θα έχει ο Κατσουράνης. Αν απλά κάθεται στο κέντρο μπας και κόψει κανέναν τότε καλύτερα να μην ξεκινήσει. Αν είναι να προωθείται και να ψάξει το γκολ ναι να ξεκινήσει. Νομίζω ότι ο σταθερός Σίλβα δεν θα έχει φοβερά προβλήματα. Μαρέσκα και Στολτίδη θα έχει να αντιμετωπίσει. Οπότε βάλε Καραγκούνη για 45 λεπτά με εντολή να τους τρέξει για να τους βγάλει και να του βγει η ψυχή και μετά πέτα τον μικρό να σου βγάλει κανά δυο κάθετες. Θα είναι κρίμα για τον Παναθηναικό να φοβηθεί κι αυτό το παιχνίδι.

Μάγος είπε...

Τον Κατσουρ εν τη ελλείψη του Γιοσού τον βλέπω σίγουρα σεντερ μπακ.

Ο Νίνης για μένα στο συγκεκριμένο 4-3-3 είναι το ιδανικό 10άρι για τους λόγους που έγραψα στο κείμενο. Στο σύγχρονο ποδόσφαιρο τα εξτρεμ θέλουν εκρηκτικότητα, κάτι που δεν έχει ο Νίνης. Αν αποκτήσει και απο αυτην τότε θα καλύπτει και αυτην την θέση επάξια...

Τελικά ο Ζαιρίς έξω... άρα ο Λούα αριστερά...

Να γράψω κάτι ολιγον τι τρελό. Μάλλον ολίγον τι τεν κάτε. Να παίξει ο Σάλπι αριστερο εξτρεμ ώστε να βοηθάει τον Καντέ στα μαρκαρίσματα και να παίξει ο Λέτο αριστερά ώστε να κάνει πλάκα στον καταπονημένο Μπράβο...

4minister είπε...

Μάγε, αυτό το τελευταίο πολύ με άρεζε! Επιβεβαιώνει και τον τίτλο του blog, tourbillon=ανεμοστρόβιλος. Όχι σε όλη τη διάρκεια του αγώνα, αλλά κατά 5άλεπτα θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Σε ένα συμφωνούμε όλοι. Η Πανάθα δεν πρέπει να ξεγελαστεί και να δώσει αποστάσεις στις γραμμές, ή να τις ανεβάσει ψηλά. Όσο μάλιστα περνάει η ώρα και το σκορ είναι "παρθένο", τόσο μεγαλώνουν οι πιθανότητες να "παστελώσει" και να πάρει το ματσάκι.

Μάγος είπε...

Υπουργέ του χρόνου θα μου βγάλεις διαρκείας στα VIP( ε τι σόι υπουργός θα γίνεις) να καθόμαστε και να κάνουμε τους προπονητές της εξέδρας...!

μόλις έξαψα το tourbillion που έγραψες. Αμα είχαμε ένα εξτρεμ τύπου βαλμουενά που η ντρίπλα και η ταχύτητα του τον κάνει να είναι μια κλάσση ανώτερος απο το ελληνικό πρωτάθλημα θα μπουρούσε ο ανεμοστρόβιλος να εφαρμόζεται άψογα.

BALADEUR είπε...

Όταν, κάπου, κάπως, κάποτε, καταλάβουμε τον Τεν Κάτε...
...μπορέσουμε να καταλάβουμε τον Τεν Κάτε...
...το ποδόσφαιρό μας θά 'ναι διαφορετικό...