Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2010

Ευρωπαϊκό dna…




Χθες ζήσαμε πάλι παλιές καλές Παναθηναϊκές στιγμές. Σε ένα ματς το οποίο δεν το σκεφτόμασταν τόσο, λόγω ΠΑΟΚ, τα πράγματα κατέληξαν ιδανικά. Το ιδανικά δεν πάει στο αγωνιστικό μέρος, ότι δηλαδή παίξαμε μπαλάρα. Όμως ξαναφάνηκε κάτι το οποίο έχω επισημάνει πολλές φορές. Πως ο φετινός ΠΑΟ έχει τσαμπουκά. Βαριά η φανέλα, Πολύ μεγάλη και η Ευρωπαϊκή ιστορία, σύμφωνοι, αλλά μια ομάδα χωρίς τσαμπουκά δεν γυρνάει τέτοιο παιχνίδι( και μάλιστα δυο φορές).
Μια παρατήρηση μου για χθες είναι πως αυτός ο ΠΑΟ μπορεί να προχωρήσει στο ΟΥΕΦΑ. Δεν πέφτω στο τρυπάκι του ενθουσιασμού μετά τη νίκη επί της Ρόμα, διότι ξέρω πως την Κυριακή μας περιμένει ένα παιχνίδι-τελικός. Μπορεί να προχωρήσει στην διοργάνωση αυτή διότι, το Ουέφα δεν είναι τσαμπιονς λιγκ, εννοώντας πως δεν σε υποτιμά ο αντίπαλος, ούτε περιμένεις τα παιχνίδια σου να τα πάρεις στο γκολ. Στο Ούεφα πρέπει να σκοράρεις, να παίζεις μπάλα, να παίρνεις πρωτοβουλίες. Ε αυτά μπορεί να το κάνει αυτός ο ΠΑΟ. Άσχετα αν είναι η άμυνα για τα θηρία…


Να πούμε και λίγα για το παιχνίδι. Έγραφα στο άρθρο μου πριν το ματς πως:
Η Ρόμα δεν είναι ομάδα σαν την Γαλατά και την Ατλετίκο. Δηλαδή δεν είναι η ομάδα που παίζει γρήγορη μπάλα και έχει πολλούς παίκτες που κάνουν τον προσωπικό αντίπαλο τους χαζό. Πιστεύω πως βγήκα δικαιωμένος. Ούτε γρήγορη ανάπτυξη είχε ώστε να έχουμε χοντρό πρόβλημα πίσω, ούτε ντριπλαδώρα εξτρεμάκια ώστε να μας κάνουν χωνί από τα φτερά. Επίσης πολύ καλό το δώρο του Ρανιέρι που έβαλε Βουτσινιτς κορυφή και πίσω του τον Μπατίστα. Δεν έχουμε σέντερ μπακ να παίξει τον Μπατίστα και να του παίρνει τις μονομαχίες. Οπότε αντί αυτός ο θηριώδης επιθετικός να μπει κορυφή να σπάει την μπάλα στα πλάγια, χαραμίστηκε ως δεκάρι- δεύτερος επιθετικός. Συγκινητικός ο Σαρριέγκι όπου ήταν φοβερός σε κάθε φάση στην άμυνα. Ολοκληρωμένος ο Λέτο, όπου πέρα από κούρσες και ντρίπλες, έδινε την μπάλα την σωστή χρονική στιγμή, τρομερό αυτό για τον Αργεντινό. Ανεκμετάλλευτος ο Νίνης, ο οποίος ΞΑΝΑχαραμίστηκε σαν εξτρέμ, ενώ ο άνθρωπος στον άξονα ζωγραφίζει παπάδες, στα πλάγια δεν μπορεί να παίξει, είναι φανερό. Καμικάζι ο Σιμάο, όπου χωρίς αυτόν θα μας πάταγαν τα χαφ της Ρόμα, ειδικά στις αντεπιθέσεις. Προκλητικός για ακόμη μια φορά ο Κατσουρ που πάλι περπάταγε.

Δυο πράγματα και για τον Νιόπλια, που τον σταύρωσα την Δευτέρα. Νίκο, έχεις χάσει τα αποδυτήρια είναι φανερό. Ξανακέρδισε τα μαζί με την διοίκηση. Όπως ήταν πολύ σωστό αυτό που έγινε στην προπόνηση της Τρίτης που μιλήσατε όλοι μαζί, έτσι πρέπει σιγά σιγά να ξαναδείξεις πως είσαι ο προπονητής. Και πως κανένας Καραγκούνης ή Κατσουράνης θα σου υποδεικνύουν την εντεκάδα. Μπράβο σου για χθες. Είχες τρομερή ρέντα, αλλά για πρώτη φορά ρίσκαρες. Πέταξες έξω τον Κατσουρ, έδειξε πολλά αυτό. Συνέχισε έτσι έχεις πολλή δουλειά ακόμη.

Τέλος για τα χθεσινά, όλο το παιχνίδι για μένα ήταν η σκηνή στο τέλος με όλους τους παίκτες αγκαλιά να πανηγυρίζουν. Σκεφτείτε πόσο σημαντική είναι αυτή η εικόνα για την συνέχεια. Αναλογιστείτε πως το αποτέλεσμα της συνομιλίας των παικτών την Τρίτη στην προπόνηση έφερε αποτέλεσμα… Αν η ομάδα είναι μια γροθιά δεν έχουμε αντίπαλο. Ο μόνος τρόπος για να μην αποδειχθεί πετυχημένη η φετινή χρονιά είναι η ύπαρξη διχόνοιας και εσωτερικού πολέμου. Όπως αφήσατε το παιχνίδι με την Ρόμα, αγκαλιασμένοι, έτσι πηγαίνετε και στην τούμπα. ΕΝΩΜΕΝΟΙ.

Από το Ραβδί Του Μάγου…

1) Sportday, αποφάσισε τελικά ποιος είναι ο «πρέσβης». Διότι θυμάμαι το πρωτοσέλιδο μετά την πρόκριση του γαύρου στους 16 πως έλεγε :Ο πρέσβης φοράει κόκκινα. Γιατί λοιπόν μου τα αλλάζεις σήμερα?...
2) Μόκολα όλα τα παπαγαλάκια που λέγαν πως ο Σισσέ δεν σκοράρει στα μεγάλα ματς. Ακόμα μια διάψευση από τον θερμαστή μας.
3) Όλοι εσείς οι Παναθηναικάρες που φύγατε στο 1-2, ξέρω πως θα ξαναέρθετε μόνο στο ματς με τον Ολυμπιακό, τέτοιους οπαδούς δεν θέλουμε. Άλλο Παναθηναϊκός άλλο Βάζελος…

5 σχόλια:

KANTHAR0S είπε...

Για μένα ο Νιόμπλιας δεν ρίσκαρε. Και έκανε λάθη. Δεν είναι δυνατόν να μην ξεκινάει τον Σαλπι. Τι σκεφτόταν; Ας έβαζε τον Νίνη στη θέση του Καραγκούνη και ας πέταγε στον πάγκο τον Καραγκούνη. Ο Καραγκούνης αχρήστευε και τον Σιμάο που μάρκαρε σα σκύλος,αλλά δεν μπορεί να δημιουργήσει. Κι ο Καραγκούνης δεν μπορεί να δημιουργήσει. Δεν μπορεί να τρέξει. Δεν μπορεί να πιέσει. Τον Κατσουράνη τον είδα βελτιωμένο και σίγουρα έχει βοηθήσει περισσότερο από τον Καραγκούνη. Δεν είναι κακό να κάτσει πάγκο και να πάρει ανάσες. Αν και με αρκετή δόση τύχης μεγάλη ανατροπή και μεγάλη νίκη.

the passenger είπε...

@ kantharos: ναι ενώ ο Νίνης είναι όλο πίεση, τι να σου πω, τον έβλεπα και έτριβα τα μάτια μου. δεν ξέρω αν είδες τον αγώνα από το γήπεδο. εγώ που το είδα διέκρινα ότι πολύ περισσότερο έκλεινε χώρους ο Καραγκούνης παρά ο Νίνης.
ο Νίνης είναι δαντέλα, θα πάει 28 χρονών και θα μιλάμε ακόμα για το μεγάλο ταλέντο. αν είναι έξυπνοι θα τον πουλήσουν το καλοκαίρι.
ο Καραγκούνης είναι μαλάκας μεν, όμως ότανμ το βουλώνει μπορεί να είναι χρήσιμος. έχει να κάνει μεγάλο παιχνίδι πολύ καιρό και ούτε την Πέμπτη έκανε, αλλά τουλάχιστον δεν ήταν αρνητικός.
η τρύπα στο κέντρο λέγεται Κατσουράνης. τον παίζει. έτσι απλά.
δύο ήταν οι μεγάλοι παίκτες την Πέμπτη. ο Λέτο και ο Σιμάο.
κατά τα άλλα, έτσι όπως ήρθε το παιχνίδι είναι ότι πρέπει για να πάμε ψόφιοι στην Τούμπα. τρέξιμο μέχρι τέλους, μισή μέρα ξεκούραση ουσιαστικά, οφ και ο Ζιλμπέρτο και με Κατσουράνη πάλι στα χαφ δύσκολα.
Μάγε, για μένα η Ρόμα είναι πολύ καλύτερη και από Γαλατά και από Ατλέτικο. μην σε ξεγελάει η ανατροπή. ήδη κάποιοι στα ραδιόφωνα έλεγαν για μια ψόφια Ρόμα.
ναι βέβαια, ενώ το μεγαθήριο Αλκμααααααααααααααααααααααααααρ και Σταντάρ Λιέγης άλλη κλάση. μεγάλοι αντίπαλοι.
τέλος πάντων, το θέμα είναι πως αύριο είναι δύσκολο όχι μόνο για αγωνιστικούς λόγους (και δεν εννοώ την καυτή ατμόσφαιρα).
θα δούμε.

Μάγος είπε...

@passenger : κάνεις μεγάλο λάθος για τον Νίνη. Έχει δείξει πως έχει απίστευτα προσόντα. Σκέψου μόνο το σουτ που κάνει στον Ντόνι στο 1ο ημίχρονο. Το κάνει ακίνητος, ποιος άλλος έλληνας παίκτης σουτάρει ακίνητος με τόση δύναμη πέρα του πάλε ποτέ Τσάρτα?. Όλοι τους για να σουτάρουν πρέπει να τους καταλάβουν πρώτα όλοι και μετα να το μπουμπουνίσουν. Επίσης ρε παιδιά το ξαναλέω: Ο Νίνης ΔΕΝ είναι δυνατόν να παίζει στα πλάγια. Είναι παίκτης καθαρά του άξονα. Να κάνει τις πάσες του να δημιουργεί, δεν επιτρέπεται να στερείτε ο Παναθηναικός την δημιουργία του Νίνη και να βασίζεται στην δημιουργικότητα του ΄Κάρα... Ο Κάρα δεν ήταν αρνητικός αν και κουράστηκε πολύ προς το τέλος. Συμφωνώ μαζί σου πως η τρύπα στο κέντρο λέγεται Κατσουρ, και πως έπρπε να παίζει στην θέση του ο Καρα και στην θέση του Κάρα ο Νίνης και στου Νίνη ο Σάλπι. Πρόσεξε passenger, δεν έγραψα πως είναι μικρότερη ομάδα απο αυτές τις δυο, δεν είμαι τόσο αφελής. Μίλησα για το διαφορετικό στυλ παιχνιδιού που έχει και μας βόλευε να το εκμεταλευτούμε. Ποια Στανταρ ρε συ passenger, είδα τα γκολ που έφαγε απο την Σαλτσμπουρκ και γέλαγα...
Με την Νίκη σήμερα!!

BALADEUR είπε...

Μιας και περί Νίνη ο λόγος έχω να καταθέσω πως το παλικάρι μειονεκτεί αυτήν την περίοδο (όχι μόνο σε σύγκριση με τους άλλους αλλά και με τον εαυτό του) σε έκρηξη, ταχύτητα και δυνάμεις. Ας λάβουμε όμως υπόψη μας την κακοδιαχείριση του ταλέντου του. Τα δύο προηγούμενα χρόνια δεν έκανε προετοιμασία γιατί αγωνιζόταν και τα καλοκαίρια με τις μικρές εθνικές. Φέτος που έκανε για πρώτη φορά κανονική προετοιμασία είναι φυσιολογικό να μην μπορεί να βγάλει σεζόν σε φουλ ρυθμούς. Κι αυτό γιατί σ' ένα αδύνατο και κουρασμένο (πολλά ματς χωρίς το ανάλογο υπόβαθρο που είναι η καλοκαιρινή προετοιμασία) μυϊκό σύστημα τα σκαμπανεβάσματα και οι "κοιλιές" στην απόδοση είναι αναμενόμενα. Μάγε, συμφωνώ πως ο πιτσιρικάς είναι για τον άξονα αλλά πιστεύω πως μπορεί μια χαρά και στ' άκρα. Θυμήσου τη χρονιά με Μουνιόθ...

ΥΓ.1 Δεν τα αλλάζει η SportDay. Απλά ο πρέσβης είχε το κόκκινο κουστούμι στο καθαριστήριο και αναγκαστικά φόρεσε το πράσινο. Τί τον πέρασες τον πρέσβη; Για φτωχομπινέ που δεν έχει πλούσια γκαρνταρόμπα;
ΥΓ.2 Αυτό το "θερμαστής" είναι ο καλύτερος χαρακτηρισμός που έχω ακούσει για τον Σισέ! Έγραψες!!!
ΥΓ.3 Leto, you superstar...

Μάγος είπε...

Καλωσήρθες φίλε baladeur. Το είχα σκεφτεί και εγώ για την χρονιά Μουνιοθ αυτό με τα άκρα. Αλλά υπάρχουν δυο σημαντικές διαφορές. Η πρώτη είναι πως στο σύστημα του Μουνιοθ έπαιζε αρίστερο ΧΑΦ και όχι εξτρεμ, και ότι δεύτερον δεν δίναν βάση στο μαρκάρισμα στου οι άμυνες. Τότε ήταν ένα δεκαεξάχρονο, τώρα είναι το μεγαλύτερο ταλέντο της Ελλάδας.