Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2010

Με Στημένα αλλά χωρίς αντοχή




Αν και δεν έχω ξαναγράψει άρθρο για ματς του Ολυμπιακού, το χθεσινό παιχνίδι προσφερόταν για πολλές παρατηρήσεις για τον φετινό γαυρίκιο. Και εξηγούμαι, σε ένα ματς τσου λου που το τηγάνι φλεγόταν, που οι μανατζαρέοι ήταν πάμπολλοι , δεν μπορείς να επικαλεστείς αδιαφορίες και εφησυχασμούς παικτών. Χθες αυτό που έβλεπες αυτό ήταν. Κανένα κρυφό συμπέρασμα δεν μπορούσε να υπάρξει. Χθες ότι είδαμε, είναι οι πραγματικές δυνατότητες του φετινού Ολύμπιακου.

Ο Ολυμπιακός ξεκίνησε ενθουσιασμένος και φάνηκε πως μπορεί να απειλήσει και να κάνει ένα δημιουργικό παιχνίδι. Για να κέρδιζε αυτό το παιχνίδι κατ εμέ έπρεπε να βάλει ένα γκολ νωρίς, για τρεις λόγους.
Α) δεν αντέχει μετά το 60΄ και είναι φανερό Β)θα του έδινε ώθηση ο κόσμος με τον ενθουσιασμό του Γ) η Μπορντό θα ήταν φοβισμένη αρκετά στο πρώτο δεκαπεντάλεπτο.

Το Α και το Β ίσχυσαν το Γ όμως όχι, η Μπορντό δεν ήταν φοβισμένη στο πρώτο δεκαπεντάλεπτο, ήταν φοβισμένη σε όλη την διάρκεια του αγώνα!. Βέβαια αυτό δεν συνέβη λόγω του επιβλητικού Ολυμπιακού. Αλλά όταν δεν έχεις ξαναπάει στους «16» και δεν έχεις φανέλα και σου παρουσιάζεται τέτοια ευκαιρία να πας στους «8» αγχώνεσαι πολύ. Αυτός για μένα είναι ο λόγος που η γαλλιδούλα επέλεξε να παίξει σαν ιταλίδα όπως εύστοχα έγραψε ο κάνθαρος. Προτίμησε να κάνει ένα παιχνίδι κατοχής και άμα της καθόταν το γκολ όλα θα της πήγαιναν πρίμα, άμα πάλι όχι, θα έπαιρνε την πρόκριση στην Γαλλία. Αυτό έδειξε να κυνηγάει. Της πέτυχε σαν σχέδιο, έλεγχε τον αγώνα καθ όλη την διάρκεια του, έκλεισε τις περισσότερες φορές καλά τα ατού του Ολυμπαικου (Ντάτολο, Λουα) που ήταν οι μόνες πηγές κινδύνου και ότι φάση της έκανε ο Ολυμπιακός ήταν από στημένο. Ευτύχησε να βάλει το γκολ στην λήξη του α’ ημιχρόνου και έτσι στο β’ ημίχρονο κατέβηκε για να κρατήσει το 0-1. Με μια εκνευριστική κατοχή μπάλας που ακόμα και στις αντεπιθέσεις άλλαζε 25 πάσες και με μια αμυντική λειτουργία πολλή σωστή τα κατάφερε.


Στον Ολυμπιακό είδα κάτι πολύ βασικό. Το οποίο πριν τον αγώνα το σκεφτόμουν σαν θεωρεία αλλά περίμενα να δω αν θα αποδειχθεί. Τελικά αποδείχθηκε, και είναι πως: Ο Ολυμπιακός κακούς παίκτες δεν έχει, «καμένη ομάδα» όμως παραέχει.
Και εξηγούμαι, χθες ο Λουα μας έδειξε πως την μπαλίτσα που ήξερε δεν την ξέχασε στο Κατάρ, όμως τα τρεξίματα του και η εκρηκτικότητα του δεν έχει καμία σχέση με τότε. Ο Ντάτολο έχει δώσει τρομερή βοήθεια στον Ολυμπιακό, τον έκανε να μην είναι μονοδιάστατος, να μπορεί να επιτίθεται και από τις δυο πλευρές. Επίσης δίνει πολύ μεγάλη βοήθεια αμυντικά στον άμοιρο τον Ραουλ Μπράβο. Τώρα για Στολτίδη, φάνηκε για ακόμη μια φορά πως στις μονομαχίες και στα μαρκαρίσματα του είναι πολύ καλός, μονό που οι επιστροφές και τα τρεξίματα του είναι σαν να ζητάει έλεος. Πραγματικά τον λυπήθηκα προς το τέλος του αγώνα. Το αμυντικό του δίδυμο λειτουργεί άψογα και είναι ο μόνος λόγος που επιβιώνει ακόμα ο γαύρος. Και για αρκετούς ακόμα παίκτες ισχύει το ίδιο, Νταρμπισιρ, Τοροσίδη φέρει ειπείν.

Και εδώ είναι το ερωτηματικό για του χρόνου, θα μπορέσουν αυτοί οι παίκτες να αντέξουν προετοιμασία, οι περισσότεροι ναι, οι μεγάλης ηλικίας όμως?

Κλείνω για το χθεσινό ματσάκι με το ότι ο Ολυμπιακός ήταν πολύ μαχητικός και του άξιζε η ισοπαλία. Και ίσως ήταν και κανονικό το γκολ (εγώ πιστεύω πως ήταν), όμως και εδώ έχω ένα ερώτημα: Αν ο Ολυμπιακός έφερνε το Χ πως θα κατέβαινε στην Γαλλία που είναι 4 μέρες πριν το ντέρμπι στο Ο.Α.Κ.Α?

8 σχόλια:

4minister είπε...

Η Μπορντώ παίζει όλη τη χρονιά σαν Ιταλίδα, το έγραψα στο "σπίτι" μου αλλά και στο γατόσπιτο. Δεν είναι δηλαδή η πρώτη φορά στο Τσαμπιολί που ξηγιέται έτσι.

Δεν ήταν φοβισμένη, παίζει επιφυλακτικά, γι' αυτό και μάλλον δεν θα πάει μακριά. π.χ. στους 4 που της αξίζει σαν ποιότητα ομάδας. Αν δεν ρισκάρεις δεν κερδίζεις το pot, όπως και στο πόκερ.

Τα στατιστικά του αγώνα δείχνουν καραμπινάτο Χ, αλλά το πλεχτό κουνήθηκε μόνο αλά γαλλικά. Και στη ξώραφη αυτό μετράει. Διαφορετικά και το αποτέλεσμα στην Τούμπα έπρεπε να είναι διαφορετικό.

Του χρόνου στο Γαβρέν, ποιος ζει ποιος πεθαίνει. Μέχρι και διαφορετική διοίκηση μπορεί να έχει ...

Μάγος είπε...

Καλησπέρα υπουργέ. Την Μπορντο την είχα δει στο ματς με την Μαρσειγ στο 1-1 στην έδρα της Μπορντο. Μέχρι να προηγηθεί έπαιζε επιθετικά και όχι όπως έπαιζε στο τηγάνι χθες!, με το που προηγήθηκε όμως έκανε ΑΚΡΙΒΩΣ τα ίδια με τα χθεσινά, σπάσιμο νεύρων και έλεγχο παιχνιδιού. Όταν μπήκε Βαλμπουένα και έγινε το της Μαρσειγ 4-2-3-1 η Μπορντό είχε πρόβλημα και ισοφαρίστηκε γύρω στο 80΄απο ότι θυμάμαι, ενω οι αλλαγές έγιναν στο 70΄. Οπότε για την Μπορντό πείρα ως δείγμα εκεινό το ματς και έγραψα για τον τρόπο παιχνιδιού της.

Όσο για την παρομοίωση με το πόκερ,να κάνω και εγώ μια, ο Νιόπλιας θεωρείται πλεον "pot commited" έχει φτάσει στο σημείο που δεν μπορεί να μην ρισκάρει, δεν μπορει να αποτραβηχτεί με τίποτα...

Σίγουρα για του χρόνου είναι όλα αμφίβολλα, και σχεδον τα πάντα εξαρτώνται απο μας. Απλά μια αγωνιστική παρατήρηση που δεν φαίνεται να απασχολεί κανέναν...

4minister είπε...

Ωραίαο αυτό με το Νιόπλια και το pot commited, με "μάγεψες"!

Είπα στο Τσάμπιολί γιατι στο Σαμπιονά δεν μπόρεσα να πληροφορηθώ σωστά. Εξάλλου εκεί ακόμα πρώτη δεν είναι; ...
Εννοώ κάνει πλάκα, όπως Παναθηνάικος (χοχοχο)

KANTHAR0S είπε...

Ωραία αυτά που έγραψες.
Όσο για του χρόνου που λες και την προετοιμασία πιστέυω ότι θα αλλάξουν πολλές καταστάσεις. Για σκέψου να μη βγει τσου λου ο Ολυμπιακός. Για σκέψου να μην βγει καν Ευρώπη!

Μάγος είπε...

@kantharos:Βασικά αρκούμε στο να σκεφτόμαι θέλω να είμαι πρωταθλητής αραχτός και να βλέπω τον Ολυμπιακό να παίζει ντέρμπι με την Καβάλα στα πλει-οφφ..

@υπουργός: ακριβώς όμως όπως ο ΠΑΟ. Έκανε πλακα στο +10 και πριν 2 αγωνιστικές πήγε στο +3!, αλλα νομίζω είναι ξανα στο +6, γιατι θυμάμαι πως έχασε η Μονπελιέ απο Σεντ Ετιέν..

BALADEUR είπε...

Ο Ολυμπιακός όχι μόνο δεν έχει κακό υλικό
αλλά απεναντίας διαθέτει εξαιρετικούς παίκτες
(αν κι οι τρύπες στο ρόστερ δε λείπουν). Το πρόβλημα
βρίσκεται στην κάκιστη κατάσταση των ποδοσφαιριστών.
Ακόμη κι οι νεότεροι (25-30) παίζουν σαν παλαίμαχοι.

Το πρόβλημα δεν ξεκινά από το περασμένο καλοκαίρι με
τις -όποιες- μεταγραφές έγιναν ή δεν έγιναν και την
(υποτιθέμενα κακή) προετοιμασία όπως πιστεύουν οι
περισσότεροι αλλά δύο χρόνια πριν και είναι στρατηγική
επιλογή του Κόκκαλη που προτίμησε πλάνο με βραχυπρόθεσμη
προοπτική και "σύντομη" ημερομηνία λήξης...

Μάγος είπε...

Γεια σου φίλε baladeur!, το πρώτο σκέλος του ποστ σου με βρίσκει απόλυτα σύμφωνω.

Τώρα για το 2ο αυτο που λες στο τέλος πιστεύω πως ανέκαθεν ήταν η λογική του Κόκκαλη όχι να έχει βραχυπρόθεσμα σχέδια, αλλα όλα του τα σχέδια να καταλήγουν με αποθέωση στον ίδιο. Ο Κόκκαλης ήθελε ανέκαθεν να θεωρείται Ο ΤΑ ΠΑΝΤΑ για τον Ολυμπιακό, και έτσι είναι, τι ήταν πριν τον Σώκρατες ο γαυρίκιος και τι είναι τώρα. Και το παραπάνω το υποστηρίζει η γραφικότητα που ισχύει όμως, πως όποτε πήγε κάποιος να του κλέψει δόξα, Μπάγεβιτς, Ρίβαλντο, Βαλβερδε, Λεμονής κλπ. Τον τέλειωνε. Και για μένα αυτο που λες για βραχυπρόθεσμη στρατηγική φάνηκε με την απομάκρυνση του Βαλβίδα, ο οποίος είχε λόγο και απαιτήσεις, ο θείος δεν έβαζε λεφτά να του τις καλύψει και έτσι όλοι μας αρχίσαμε να βλέπουμε την "αρχη του τέλους"...
Παίκτες δανεικοι, Μικρό ρόστερ, απανωτές αλλαγες προπονητώ, καμένοι παίκτες...

4minister είπε...

Εξαιρειτικούς παίκτες θεωρώ αυτούς που βρίσκονται σο πάνω ράφι, που λένε και οι "γραμματιζούμενοι" (ποδοσφαιρικώς). Τέοιους παίκτες καμιά ελληνική ομάδα δεν έχει. Καλούς ή ακόμα καλύτερους ναι.

Ο Ολυμπιακός πληρώνει την υπέρμετρη φαρμακευτική υποστήριξη του καλοκαιριού, για να περάσει στους ομίλους του Τσαμπιολί.

Λέω ξανά, από διοίκηση το καλοκαίρι θα έχουμε δραστικές αλλαγές στο Λιμάνι. Άμα θέλετε το ρίχνετε μέσα σας ...