Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2010

Την ατυχία μου (και την άμυνα μου)…


Πάει και η 23ή αγωνιστική. Το ταμείο?, 3 διεκδικητές του τίτλου και εμείς κάτσαμε στο παγωτό… Μέσα σε 5 αγωνιστικές η διαφορά από +8 πήγε στο +2. Στους τελευταίους 5 αγώνες ο απολογισμός είναι: 2 ισοπαλίες, 2 ήττες, 1 νίκη. Πραγματικά κοιτώντας τον απολογισμό μένω άναυδος. Όπως άναυδος μένω βλέποντας τον απολογισμό της άμυνας μας την τελευταία εβδομάδα. Από Κυριακή σε Κυριακή παίξαμε 3 αγώνες. Δεχτήκαμε 6 γκολ!, είναι εξόφθαλμο λοιπόν πως ένας βασικός παράγοντας της απώλειας του +8 είναι και η άμυνα.

Ας πάρουμε τα τελευταία 5 παιχνίδια για να δούμε τι διάολο φταίει. 0-0 με τον Άρη στο Βικελίδης και ήμαστε ικανοποιημένοι (άσχετα που δεν περιμέναμε την ήττα του γαυρίκιου από τον Παοκ). Ας πούμε πως εκεί δεν φταίει κάτι γιατί πήραμε ότι επιδιώξαμε, και ας ήμασταν καλύτεροι. Μετά έρχεται το ματς με την ΑΕΚ που παρέπαιε, πολλές οι ευκαιρίες ένα το γκολ. Άρα ένας παράγοντας ατυχία, δεύτερος όμως, κακή αμυντική λειτουργία (θυμάστε πόσο αποδιοργανωμένη ήταν η άμυνα μετά το λάθος του ακατονόμαστου (Κατσουράνης). Παρακάτω, ήρθε η νίκη κόντρα στην «χειρότερη ομάδα της superleague» όπως έγραφα (και έτσι αποδείχτηκε, έχασε και από τον Πανθραξ). Καλή μπάλα 0-3, δύσκολο παιχνίδι, εύκολος αντίπαλος όμως. Αργότερα, έρχεται η Καβάλα στο ΟΑΚΑ. Τελικο σκορ: 0-2, τελικές προσπάθειες: σχεδόν ίσες με τα γκολ που βάλαμε. Για μένα ο σημαντικότερος παράγοντας ήταν ο ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΟΣ καθησυχασμός παικτών (και οπαδών θα έλεγα), επίσης και κακή αμυντική λειτουργία, μας χόρεψαν οι Ρινκον, Σμολαρεκ, Ορούμα. Τέλος και στο παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ ήμασταν καλύτεροι. Το παλέψαμε, δείξαμε πάθος, ΚΑΜΙΑ σχέση με την απόδοση στο ματς με τους «αργοναύτες». Όμως και πάλι η ατυχία μας στέρησε το να ανοίξουμε το σκορ (δοκάρι του Κάρα), επίσης και το απίστευτο γκολ του Παμπλο που μας έβαλε πίσω στο σκορ. Όμως στο 2ο γκολ του Παοκ, τρελάθηκα!, θες να λέγεσαι σεντερ μπακ και να σε περνάει στην ταχύτητα μετά από μπαλιά ο Μούσλι?. Ε όχι!. Στο συγκεκριμένο γκολ φέρει μεγάλη ευθύνη ο Νιόπλιας που έβαλε τον Βάσκο και τον Καντε σε γραμμή και όχι τον έναν να κρατάει βάθος. Αλλά και πάλι φάνηκε η τρομερά χαμηλή ποιότητα των αμυντικών μας...

Η παραπάνω ανάλυση δείχνει πως στα 3 ματς από τα 4 που χάσαμε βαθμούς φέρει ευθύνη η άμυνα. Άρα είναι πλέον και αποδεδειγμένα ένας βασικός παράγοντας της «κοιλιάς» η άμυνα. Εδώ ξέρουμε σίγουρα ποιοι φταίνε. Αυτοί για τους οποίους είχα αφιερώσει τόσα και τόσα κείμενα για να πάρουν τον ηγέτη στην άμυνα. Αυτοί που επί 4 μεταγραφικές περιόδους μας έχουν αφήσει με τους Μελλίσηδες και τους Καντέδες. Θα μου πεις : δηλαδή αν ερχόταν ο ηγέτης στην άμυνα δεν θα χάναμε τόσους βαθμούς?. Δεν μπορώ να εγγυηθώ πως θα ήταν τα πράγματα. Όμως σίγουρα θα ήταν πολύ καλύτερα, θα περιοριζόντουσαν τα τόσα αμυντικά λάθη που μας στέρησαν τόσους βαθμούς. Ε λοιπόν κύριοι στην διοίκηση τώρα λουστείτε την επιπολαιότητα του ρίσκου σας που πιστέψατε στο τότε +6.

Τέλος να πω την διαφορά συναισθημάτων μου για τις ήττες στο μπασκετ σε σχέση με αυτές στο ποδόσφαιρο. Στο μπασκετ στενοχωριέμαι, ενώ στην μπάλα απλά τσαντίζομαι. Στεναχωριέσαι για κάτι όταν βλέπεις να μην πηγαίνει καλά, επειδή έχεις δεθεί μαζί του. Και με την μπασκετική ομάδα το δέσιμο μας σαν οπαδοί είναι μεγάλο, με τον Ομπραντοβιτς, τα αδέρφια, και τους παίκτες.

Στην μπάλα με ποιον να δεθώ ακριβώς?, ποιον να κάνεις σημαία?, ποιον να δείξει ο πατέρας στον γιό του με περηφάνια στο γήπεδο?...

13 σχόλια:

the passenger είπε...

τι να πούμε τώρα ρε Μάγε....
μιλάμε για τραγική κατάσταση.
κρίμα τα λεφτά που σκορπίστηκαν.
άνθρωποι πεινάνε και κάποιοι άλλοι έκαψαν 45 εκατ. σε δύο χρόνια.
πλέον τελείωσε και το παραμύθι του γεμάτου ρόστερ.
το έγραψα και στο δικό μας blog, εγώ πιστεύω πως ουσιαστικά το χάσαμε χθες.
δεν το συζητάμε, δεν πείθουμε κανέναν.
και αν και ήμουν από αυτούς που ήθελαν να φύγει ο 10Κάτε, ομολογώ πως φέτος τον διώξαμε για πολύ λιγότερες αποτυχίες.
ο Νιόπλιας; λίγος. καλό παιδί αλλά λίγος. τι πάει να πει ξέρει από μπάλλα. προπονητής το παληκάρι δεν είναι.
δε θα κάνω καμία ανάλυση για τον αγώνα, βαρέθηκα, κουράστηκα, αγανάκτησα.

Μάγος είπε...

Το διάβασα αυτό που είχες γράψει, βέβαια αυτό που με είχε συγκλονίσει ήταν η φότο με την ΚΟΙΛΙΑ του Κατσουράνη!. Έλεος, οκ δεν σέβεται εμάς, δεν σέβεται τον ΠΑΟ, τον εαυτό του όμως?...
Συμφωνώ ότι δεν πείθουμε, όμως αν εμείς δεν πείθουμε μια ο γαύρος δεν πείθει 10. Εκεί καταντήσαμε, η ομάδα του Σισσέ του Ζιλμπερτο και του τόσου ενθουσιασμού το καλοκαίρι να βασίζουν οι οπαδοί της την κατάκτηση του πρωταθλήματος στα χάλια των αντιπάλων.
Για νιόπλια τα είπαμε. Ας κατακτηθεί το φετινό και μαζί με την ΑΜΚ και 3 παικταράδες να φέρουν και έναν προπονηταρά...

BALADEUR είπε...

Μάγε: υπάρχει -αχνοφαινόταν και τώρα φαίνεται πεντακάθαρα- μία φθίνουσα αγωνιστική πορεία
της ομάδας παιχνίδι με παιχνίδι που έγινε εμφανέστατη στις πέντε τελευταίες αγωνιστικές.
Το ΓΙΑΤΙ θα έπρεπε να είναι η βασική μέριμνα μα δεν είναι. Όσο οι δημοσιογράφοι (κι η γενικότερη "γραμμή")
μιλάνε για ατυχία, γκαντεμιά, καλή μπάλα αλλά ... "δεν μας θέλει" το πρόβλημα θα διογκώνεται.
Κατανοώ το άγχος και την πίεση του πρωταθλητισμού σε μία ομάδα που δεν είναι συνηθισμένη σ' αυτά,
ακόμη ίσως και το -σχετικά- δυσκολότερο πρόγραμμα του β' γύρου μα δεν επιτρέπεται σε ομάδα
πρωταθλητισμού να λέει "παίζω καλύτερα αλλά δεν κερδίζω λόγω ατυχίας".
Μου θυμίζει τις μικρές ομάδες που δεν παίρνουν αποτέλεσμα και στέκονται στην καλή εμφάνιση.
Ναι, μία φορά θα σου τύχει. Περισσότερες όμως δεν μπορεί νά 'ναι σύμπτωση. Κάτι φταίει...

Μάγος είπε...

Baladeur: Καλησπέρα φίλε, διαφωνώ πως υπάρχει μια αγωνιστική πτώση, αν εξαιρέσουμε το ματς με την Καβάλα δεν θυμάμε τον ΠΑΟ πιο παλιά να έπαιζε κάποιο καλύτερο ποδόσφαιρο ή να είχε κάτι διαφορετικό αγωνιστικά. Σίγουρα τις νίκες που πήρε η ομάδα τις πήρε με αυτόματο πιλότο και οτι αυτά περι αλλαγή της αγωνιστικής κατάστασης του ΠΑΟ λόγω Νιόπλια τα θεωρώ ηλιθιότητες των ΑΡΔ.
Το τι έφταιγε για μένα σε κάθε ματς ξεχωριστά το έγραψα. Η αίσθηση μου είναι πως συνεχίζουμε να ήμαστε φαβορί, και οτι αυτά περι δύσκολου προγράμματος συγκριτικά με των άλλων 2 είναι παπαρολογίες. Δες τις ομάδες που παίζει ο γαύρος, όσες είναι χαμηλά στην βαθμολογία καίγονται για βαθμούς. Ενω εμάς Αστέρας, Ατρόμητος, Πανιωώνιος είναι σχετικά αδιάφοροι..

BALADEUR είπε...

Διαφωνία δεκτή. (Δε γίνεται να συμφωνούμε όλοι σε όλα. Δεν θά 'χε γούστο, στην τελική.)
Επέτρεψέ μου όμως κάποιες διευκρινήσεις στα παραπάνω γραφόμενά μου:
Όταν μιλώ για φθίνουσα αγωνιστική πορεία δεν αναφέρομαι στο ματς με την Καβάλα.
Μία κακή εμφάνιση και μία γκέλα είναι στο πρόγραμμα.
Στα υπόλοιπα παιχνίδια αναφέρθηκα και στο "ναι μεν, αλλά..." ή στο "μα γιατί;" που τ' ακολουθεί.
Γράφοντας για δυσκολότερο πρόγραμμα στον β' γύρο δεν κάνω σύγκριση με τ' αντίστοιχα των άλλων δύο,
αλλά με το δικό του στον α' γύρο και στο γεγονός πως στο δεύτερο μισό του πρωταθλήματος
έχει χάσει ήδη περισσότερους βαθμούς απ' ότι σε ολόκληρο τον α' γύρο.
Συμφωνώ πως παραμένει το πρώτο φαβορί...

Μάγος είπε...

φίλε baladeur, καταρχάς ότι και να πεις το εκτιμώ μονο και μονο που έχεις για avatar την μπλούζα του θεού, και φυσικά της πιο αλήτικης-ντριπλαδόρικης ομάδας.!

Σχετικά με το πρόγραμμα, δεν πιστεύω πως οφείλεται σε καμία περίπτωση σε αυτο οι γκέλες μας. Ότι έχει να κάνει με την κούρσα του πρωταθλήματος το ζυγίζουμε σε σχέση με "τα των 'αλλων". Γιατι όπως είχα ακούσει κάποτε, "στην Ελλάδα οι εκλογές και τα πρωταθλήματα, χάνονται δεν κερδίζονται". Έτσι λοιπον και για να χαρακτηρίσω ένα πρόγραμμα ο χαρακτηρισμός που θα του δώσω θα είναι αναγκαστικά με βάση της σύγκρισης με τα λοιπά προγράμματα... Για αυτό επιμένω πως αφενός είναι χαζό να υπάρχει ο χαρακτηρισμός "δυσκολο" πρόγραμμα (λές και τόσα χρόνια τα χάναμε στα ντερμπι τα πρωταθλήματα) και αφετέρου δεν είναι πιο δύσκολο απο του Ολυμπιακού...

BALADEUR είπε...

Πιστεύουμε στην ίδια θρησκεία βλέπω. Εύγε νέε μου!!!

Μάγος είπε...

'Ενα σου λεω, στον τελικό του confederations εκείνο το 4-1, είχα κλειδωθεί σε μια τουαλέτα επι 1 ώρα για να μην ακούσω το κάζο και απο την στεναχώρια μου...
Ο νέος είναι ωραίος..

Γιώργος Τ. είπε...

Την συγκεκριμένη χρονική περίοδο, ο Παναθηναϊκός πρέπει να κοιτάξει να πάρει αποτελέσματα.. Παίζει καλή μπάλα, όντως, αλλά όπως φαίνεται αυτό δεν βγάζει πουθενά..
Όσο για την άμυνα τι να πεις? Αδικαιολόγητοι.. Το γκολ του Μουσλίμοβιτς είναι τεράστιο λάθος των αμυντικών μας..
Το πρωτάθλημα πάντως δεν γίνεται να χαθεί.. Είμαστε καλύτεροι και φαίνεται..

KANTHAR0S είπε...

Αν το δεις με μια ξερη ματια οντως φταει η αμυνα, διοτι τρως γκολ. Κι ομως. Μπορει να φταίει η επίθεση. Με τον Άρη δεν σκόραρες, με την ΑΕΚ μπορουσες να βαλεις και δευτερο, με Καβαλα επισης δεν σκοραρες και με ΠΑΟΚ ο Τζορβας παραδιδει μαθηματα πως ενας συγχρονος κιπερ δεν αντιδρα και κοβει ολο το πλανο στη μεση. Με λίγα λόγια τρως π.χ. δυο απο την Καβαλα; Βάλε τρία!

Ο ΠΑΟ πρεπει να φυγει απο την λογικη παιζω καλη μπαλα και όπως λεει και ο φιλος απο πανω πρεπει να παρει αποτελεσμα. Αυτο μετράει και τίποτα αλλο.

Μάγος είπε...

@Καλωσήρθες φίλε Γιώργο. Ο Παναθηναικός λέγαμε πως απο την αρχή της χρονιάς πρέπει να κοιτάει να παίρνει μονο τα αποτελέσματα, για ευνοήτους λόγους.
Για την άμυνα και και έκγλημα του Νιόπλια που βάζει τα δυο σεντερ μπακ στην ευθεία ενω ο ΠΑΟΚ παίζει με ένα σεντερ φορ. Έπρεπε ο ένας να κρατάει βάθος, ξέρουμε πόσο τραγικοί είναι στην επικοινωνία στο παιχνίδι τους.
Ήμαστε σίγουρα καλύτεροι, βέβαια χάρη στα χάλια των άλλων, αλλα δεν παύει να ήμαστε καλύτεροι. Το μόνο που μπορει να μας ρίξει απο την κορυφή είναι το άγχος της πίεσης...
αλλα στο κάτω κάτω για αυτό γέμισες το καλοκαίρι προσωπικότητες, για να αντέχεις στην πίεση. Σίλβα-Σισσέ-Κατσουρ( δυστυχώς τον θεωρούσαμε παικτη)-Κάρα...

Μάγος είπε...

@φίλε κάνθαρε, για ΑΕΚ και Καβάλα χάνουμε το νόημα αμα κατηγορήσουμε την επίθεση. Με την ΑΕΚ είχαμε τις περισσότερες ευκαιρίες απο κάθε άλλο ματς, αλλα δνε έμπαινε μέσα με τίποτα, ε με την Καβάλα το κέντρο δεν περνούσαμε πια επίθεση?.
Όσο για την τούμπα πόσες ευκαιρίες παραπάνω μπορεις να κάνεις εκει μέσα ώστε να κερδίσεις?. Ειδικά η τελευταία του Νίνη που βγήκε και μέσω όμορφης ανάπτυξης πραγματικά τρελάθηκα που την έχασε ένας παίκτης του επιπέδου του.

KANTHAR0S είπε...

Απλά θέλω να πω ότι μάλλον φταίει λίγο από όλα. Δεν είναι τόσο ξεκάθαρα τα πράγματα για να πούμε φταίει η άμυνα ή φταίει η επίθεση. Είσαι 2 βαθμούς πάνω και όπως είπες έχεις παίχτες για να αντέξουν το αγχος της πίεσης. Θα το διαπιστώσουμε σύντομα για όλες τις ομάδες.

Καλό βράδυ!