Τετάρτη 12 Μαΐου 2010

Δυο δρόμοι για την μπάλα με την νέα οικονομική κατάσταση

Κάνω τον τελευταίο καιρό όπως είναι λογικό πολλές σκέψεις για την μελλοντική κατάσταση της Ελλάδος. Κάποιες από αυτές αφορούν και την μπάλα, όσων αφορά την τροπή που θα πάρει μετά την «κρίση», τα μέτρα, το ΔΝΤ και όλα αυτά.


Το λογικό είναι πως το μέλλον της θα να είναι δυσοίωνο. Διότι στην Ελλάδα λεφτά δαπανήθηκαν με το τσουβάλι στο ποδόσφαιρο όταν το ίδιο γινόταν και στην κοινωνία.


Και εννοώ την χρονιά του 2000, που ετοιμάζαμε τους πανάκριβους Ολυμπιακούς αγώνες, όπου το χρηματιστήριο «μοίραζε» λεφτά, όπου η Ελλάδιτσα ετοιμαζόταν να μπει και στην ΟΝΕ!. Τότε λοιπόν οι ομάδες του ΠΟΚ γίναν πραγματικά ισχυρές βάσει ρόστερ.


Ολυμπιακός φέρνει : Ζιοβάνι, Ζάχοβιτς, Καρεμπέ, Ζετερμπεργκ!

Παναθηναϊκός φέρνει : Πάουλο Σούζα, Μιχάλη Κωσταντίνου ( η πιο ακριβοπληρωμένη μεταγραφή μέχρι σήμερα)

Η ΑΕΚ είχε την Εθνική Ελλάδος στο ρόστερ: Ατματζίδη, Κασάπη Γεωργάτο, Καψή, Κατσουράνη, Ζαγοράκη, Τσάρτα, Νικολαίδη.


Εύκολα λοιπόν γίνεται αντιληπτό πως όταν τα λεφτά βγαίνουν εύκολα, εύκολα σπαταλιούνται, για αυτό και η μπαλίτσα πήρε την πάνω βόλτα… βάσει λοιπόν του ίδιου συλλογισμού πλέον που τα λεφτά βγαίνουν δύσκολα, πολύ πιο δύσκολα θα σπαταλιούνται άρα και στο ποδόσφαιρο θα στερέψει η κάνουλα.


Όμως υπάρχει και ο αντίλογος στον παραπάνω συλλογισμό. Πάντα το θέαμα, και συχνά το ποδόσφαιρο λόγω του ότι αποτελεί μέσω διασκέδασης των μαζών, χρησιμοποιούταν ως βαλβίδα αποσυμπίεσης σε προβληματικές κοινωνίες. Κάτι αντίστοιχο γινόταν και στην χούντα , όπου ποδοσφαιρικά υπήρχε μεγάλη άνοδος, λόγω προσέλευσης μεγάλων παικτών και ευρωπαϊκών διακρίσεων (Γούεμπλει).


Άρα μήπως για αποκλιμάκωση της καταστάσεως δούμε πάλι διακρίσεις (έρχεται και Μουντιάλ), και τελικά δεν στερέψει ο κάνουλα στην μπαλίτσα?...

12 σχόλια:

4minister είπε...

Λίγες είναι οι πιθανότητες να διακριθεί η Ελλάδα στην Αφρική. Πλέον παίζουν αρκετοί παίκτες που δεν είναι ούτε στις ομάδες τους βασικοί.

Συν το μόνιμο παλτό, το κριάρι, τον άμπαλο, τον πελάτη του κρυφομάνατζερ Όθωνα. Που δεν κάνει ούτε για τον Ατσαλένιο Τραχανοπλαγιάς, ας παίζει με τα τσαρούχια ...

Μάγος είπε...

Τι πλεον βρε υπουργέ, στα προκριματικά δεν τα βλέπαμε?...

είσαι και εσυ απο αυτούς που πιστεύουν πως ο Όθωνας τσιμπάει στα κρυφά μπικικίνια ε?,
εγω ως ρομαντικός λεω πως απλα δεν βλέπει το Ελληνικό πρωτάθλημα και δέθηκε υπερβολικά με τους παίκτες που πήρε το γιούρο Χαχα...

the passenger είπε...

τι σχέση έχει ο Ντέταρι με τη χούντα ρε Μάγε;
εκτός κι αν εννοείς τη χούντα του πασοκ (μπουχαχαχαχα).
λοιπόν, πάμε να τα ξεδιπλώσουμε....
με βάση την οικονομική λογική, καμία ομάδα ούτε στο μπάσκετ ούτε στη μπάλλα ούτε στο βόλλεϋ δεν ήταν ποτέ ικανή να έχει τους παίκτες που είχε.
η χούντα και το γουέμπλεϋ ήταν άλλη εποχή. τότε σε παγκόσμιο επίπεδο δεν υπήρχε τέτοιο οικονομικό φούσκωμα.
στα δικά μας.
ο τζίγγερ τώρα δικαιώνεται!
δυστυχώς.
χίλια κακά είχε αυτός ο άνθρωπος, ένα όμως καλό κουβαλούσε.
η ομάδα δεν ήταν ποτέ δανεισμένη και δε δανειζόταν για μεταγραφές.
στο λιμάνι αντίθετα, έτρεχε ο Σώκρατες, έκανε μια εκταμίευση από την τράπεζα, βάλε και μια χορηγία από τη Ζήμενς, να τες οι μεταγραφές.
το αποτέλεσμα; μαζί με την αβάντα της διαιτησίας 12 πρωταθλήματα....
αλλά και ένα βήμα από την καταστροφή με μια κακή χρονιά.
θα δεις τι έχουν να τραβήξουν από δω και πέρα.
στα δικά μας τώρα....
του χρόνου ο ΠΑΟ θα είναι μαγαζί γωνία.
η μόνη ομάδα που εγγυάται τα συμβόλαια των παικτών της.
από την άλλη, 25 εκατομμύρια για μεταγραφές ας τα ξεχάσουμε.
πιστεύω πως η ομάδα θα κάνει μεταγραφές φέτος. όμως, θα κινηθεί σε πιο ορθολογικές περιπτώσεις. δε νομίζω να φέρουμε ένα ακόμα Σισέ και ένα ακόμα Ζιλμπέρτο.
Σκόκο θεωρώ σχεδόν σίγουρο, όπως και ένα αξιόπιστο σέντερ μπακ.
κάτι δημοσιεύματα όμως για Γκαλάς, Μπαπτίστα και τέτοια ας τα ξεχάσουμε. μόνο εκ του πονηρού να τα αντιμετωπίζουμε και με σκεπτικισμό.
πιστεύω πως του χρόνου ξεκινάμε με αβαντάζ για το πρωτάθλημα. με λίγη τύχη πάμε και για αξιοπρεπή πορεία στο Τσάμπιονς Λιγκ.
μην ξεχνάς πως πλέον η ομάδα δε θα έχει και τη γκρίνια στην πλάτη της, σημαντικό αυτό.

Μάγος είπε...

Αμάν!, πως μου καρφώθηκε ο Λάιος για εκείνη την εποχή δεν ξέρω! ευχαριστώ για την παρατηρήση!

Για ποιες μεταγραφές να δανειστεί ρε συ Passenger που πούλησε όλη την ομάδα της Ριζούπολης( Εθνική Ελλάδος 2004), και μετα το πρωτάθλημα έφερε Ραγκουελ και Γκαλίνοβιτς?

Δυστυχώς και εγω το βλέπω για Σκόκο διότι θέλουν να ξεφωρτοθούν συμβόλαια λόγω της φορολογίας( θα τους στείλουν στην ΑΕΚ).

Έχεις δίκιο στο ότι του χρόνου δεν θα έχει την πίεση που είχε. Θέλω να πιστεύω που όμως δεν το πιστεύω πραγματικά πως τις δυο μεταγραφές που ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ (δεξι εξτρεμ, σεντερ μπακ) θα φέρουν πρωτοκλασσάτους παίκτες.

Τέλος για τον Χόχο οτι δανειζόταν δεν έχει να κάνει με το οτι δεν του έφταναν τα λεφτά που έβγαζε απο τον γαύρο, απλα τα έτρωγε και αυτά. πως γίνετε μια ομάδα που ΚΑΘΕ χρόνο έμπαινε στο τσουλου, να μην μπει μια φορά και να εμφανιστεί έλλημα 60εκ.ευρώ!, και με δικό της γήπεδο, όπου τα εισητήρεια ΜΟΝΟ κάλυπταν τα συμβόλαια των παικτών!

the passenger είπε...

α καλά, έβγαλε πολύ χρήμα από τον gay-ρο ο θείος! αυτό είναι σίγουρο.
εμείς γενικά όχι απλά διώχναμε παίκτες, καταστρέφαμε κιόλας.
όμως πρέπει να παραδεχτούμε πως μέχρι τη Ριζούπολη ήρθαν και καλά ονόματα στην ομάδα, άσχετα αν δεν έπιασαν (Βλάοβιτς, Γιάρνι, Σόουζα ας πούμε ήταν καλά ονόματα).
τεσπα, όσον αφορά τους πρωτοκλασσάτους παίκτες που λες, και εγώ πιστεύω ότι υπάρχει πιθανότητα να τους πάρουμε, αρκεί να τους βρουν ελεύθερους.
8 εκατ. ευρώ για μπάι άουτ που δώσαμε πέρυσσι για τον Σισέ δεν το βλέπω να ξαναδίνουμε σύντομα.
δε με πολυχαλάει βέβαια, αν έρθει παιχταράς ας έρθει και ελεύθερος.
αντιμετωπίζω λίγο σκεπτικά το πρωτοσέλιδο της εξέδρας για Μπαπτίστα. νομίζω είναι μούφα, από την άλλη όμως φαίνεται πως αυτή η εφημερίδα έχει κανάλια επικοινωνίας με Βγενόπουλο πλευρά.
θα δούμε.
που ξέρεις, μπορεί το ένα σέντερ μπακ να είναι ο Μέλμπεργκ και το άλλο ο Αβραάμ Παπαδόπουλος (μπουχαχαχαχα)

Μάγος είπε...

Σίγουρα η εξέδρα έχει επικοινωνία με διοίκηση και μάλλον με την πλευρά του κυρίου που ανέφερες.
Άλλωστε ήταν η 3η εφημερίδα που πήρε τα πρακτικά (Goal -sportgay οι άλλες δυο) ώστε να ανοιχτουνε σίγουρα. Θυμάμαι και τα πρωτοσέλλιδα τότε με το γηπεδικό και τις δηλώσεις του βγενό και εύκολα καταλαβαίνω τι παίζει.
Πιστεύω αρκετά πως ο ένας απο τους δυο καλούς παίκτες θα είναι λεύτερος που θα πάρουμε.

Αυτο για τον Σουηδό μην το γελάς, χθες το συζήταγα με έναν φίλο, πως αμα σκάσουμε 5 μύρια στον Χόχο δεν θα μας τον δώσει?....

KANTHAR0S είπε...

Για τον Όθωνα έχουμε πολλά ράμματα για την γούνα του, αλλά μην ξεχνάμε και τι κάναμε επί των ημερών του.

Μην είμαστε των άκρων. Κι εγώ κατά καιρούς του έχω σούρει πολλά, αλλά μην παραβλέπουμε όλα αυτά που έχουμε πετύχει.

Η Εθνική επί Όθωνα είναι ένα τεράστιο θέμα που σηκώνει τεράστια κουβέντα.

Καλησπέρες!

Μάγος είπε...

Συμφωνώ πως το θέμα του γερμανού σηκώνει πολύ κουβέντα.
Δεν παράβλεψα ΠΟΤΕ την προσφορά του, άλλωστε στο είχα γράψει και στο blog σου, πως έστω και για λίγο έκανε την εθνική απο ομάδα υποχρέωσης, ομάδα καύλας για τους παίκτες.
Το παραπάνω μονο μου αρκεί, συν ότι υπάρχιε και μια σταθερότητα τόσα χρόνια τώρα

mpaladoros είπε...

Κοίτα Μάγε άμα δώσουμε 5 μύρια προφανω΄ς και θα μας το φέρει σε συσκευασία δώρου αλλά δεν τα αξίζει αυτά τα λεφτά ο Σουηδός στην ηλικία που είναι. Προφανώς είναι παιχταράς (έκανε βέβαια ψιλοάθλιο δεύτερο γύρο) αλλα εγώ πάνω απο 2 εκατ δεν έδινα.
Όσο για τον Ότο εγώ δεν τον αντέχω αλλά με το υλικό που έχει έχει καταφέρει θαύματα. Με χαλάνε δύο πράγματα μόνο. Ο τρόπος παιχνιδιού του (αδυναμία ανάπτυξης) με ομάδες που είμαστε ανώτεροι (με τους ισχυρούς δεν με νοιάζει, ας παίξει και 7-2-1 άμα θέλει)και δεύτερον τα κολλήματα που τρώει με παίχτες.

BALADEUR είπε...

Δεν έχω κανένα ράμμα για καμιά γούνα του Ρεχάγκελ.
Τον αγαπώ για τα προτερήματά του και για τα μειονεκτήματά του.
Μαζί πάνε αυτά, δε διαχωρίζονται.
Όσο μεγαλύτερα τα προσόντα τόσο μεγαλύτερα και τα κουσούρια.
Νόμος φυσικός...

Στα του ελληνικού ποδοσφαίρου, Μάγε, έκανες μία ρεαλιστική κι ορθολογική προσέγγιση.
Τα υπέρογκα ποσά του παρελθόντος δαπανήθηκαν μα δεν επενδύθηκαν.
Αν είχαν επενδυθεί σωστά με προοπτική και μακροπρόθεσμο πλάνο τώρα θα μιλούσαμε διαφορετικά για το ελληνικό πρωτάθλημα...

Ή μάλλον, θα μιλούσαμε για ένα διαφορετικό ελληνικό πρωτάθλημα...

Μάγος είπε...

Mpaladoros: Κοίτα η παικτική του αξία πλεον, και λεω πλεον διότι τον κατέστρεψε ο γαύρος δεν ξεπερνά τα 3 μύρια. Όμως ο Σώκος με 3 δεν στον δίνει, ενω με 5 αλλάζει το πράγμα, και πραγματικά μονο και μονο για τις αντιδράσεις των γαύρων δεν θα με ένοιαζε ΚΑΘΟΛΟΥ το συγκεκριμένο ποσό.

Baladeur: Το ποδόσφαιρο σε όλες τις χώρες είναι ανάλογο με την κοινωνία, δηλαδή κουβαλάει αναμφίβολα τα κουσούρια της. Θυμάσε ποτε να επένδυσε η Ελλάδα?, άρα είναι προφανές πως και στην μπάλα επένδυση ούτε για αστείο.

Για τον Ρεχάγκελ τώρα, όση αντιαισθητική μπάλα και να παίζει η εθνική, όσο και να βλέπουμε ακόμα Χαριστέες και Πάντους, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε πως η Εθνική απο το μηδεν απέκτησε μια σταθερότητα, πως ήταν οδηγός στο θαύμα της Πορτογαλίας και πως έστω και για λίγο έκανε την Εθνική , ομάδα που γούσταραν οι παίκτες να κλειθούν και γούσταρες να πας στο γήπεδο.

4minister είπε...

Αν φύγει ο Όθωνας θα ξαναδούμε στον πάγκο Παπαποστόλου και Δανιήλ, οπότε το βουλώνω.

Για τον Μπάρκογλου (που έγραψε δίπλα ο Κάνθαρος) είπα στον coachp και μου απάντησε «έλα μωρέ, ποιος Μπάρκογλου». Αλλά έτσι είναι, αν δεν έχεις προοπτική μεταγραφής σε γερμανικό σύλλογο ή δεν ανήκεις σε μεγάλη ομάδα, δεν παίζεις Εθνική. Εκτός αν δεν γίνεται διαφορετικά ...

Και το έχουνε χάψει όλοι το κόζι, αφού το λέει ο Όθωνας.